Penerbitan Media Cetak Dalam Era Internet

[TALKING POINTS]

PENERBITAN MEDIA CETAK DALAM ERA INTERNET: KESAN DAN AKIBAT KEMUNCULAN INTERNET KE ATAS MEDIA CETAK.

 Oleh Tan Sri Hashim Makaruddin

Pengerusi Eksekutif

Utusan Melayu (M) Berhad

 Dibentangkan pada 5 Oktober 2009 di Universiti Kebangsaan Malaysia

 Masa depan yang amat mencabar

 Antara cabaran – persaingan semakin sengit dari internet khusus online. Ancaman lebih direk dan kuat kepada suratkhabar berbanding radio atau tv.

 Media  cetak khususnya suratkhabar tak lagi jadi sumber utama berita & maklumat. Golongan muda terutama beralih kepada media baru – news online, laman blog dan klasified online.

 Perubahan behavior pembaca ini sedikit sebanyak menyebabkan suratkhabar alami penurunan edaran dan jumlah pembaca.

 Berhadapan dengan kos operasi yang tinggi – para penerbit suratkhabar kini mempersoalkan arahtuju perniagaan mereka di masa depan.

 Definisi internet?

 Kamus: An interconnected system of networks that connects computers around the world via IP and many other protocols.

 Sci-Tech Encyclopedia: A worldwide system of interconnected computer networks. Internet origin can be traced to ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network) as a network of computers under the auspices of the U.S. Department of defence in 1969. Today the internet connects millions of computers around the world … unprecedented in the history of communications. The internet is a product of the convergence of media, computers and telecommunications. …The internet is a combination of several media technologies and electronic version of newspapers, magazines, books, catalogs, bulletin boards and much more. This versatility gives the internet its power.

 Dalam konteks pembentangan ini, internet merujuk kepada portal berita atas talian, blogs, Googles, Yahoo, Online classified dan laman jaringan social seperti facebook, Myspace dan twitter.

 Bagaimana media internet ini menjejaskan edaran dan  pembaca suratkhabar?

 “ You don’t exist unless you’re on Google ” may be right.

 Pada hari ini kebanyakan pengguna internet yang ingin mencari berita atau maklumat akan pergi ke Google dulu. Dengan menaip satu atau dua perkataan utama mereka dengan segera dihubungkan kepada beratus-ratus sumber maklumat yang dicari. Google telah meletakkan suratkhabar bersaing terus dengan sumber-sumber ini.

 Google juga telah menjejaskan pendapatan suratkhabar kerana ia juga mempunyai pegangan agak besar keatas pengiklanan online.

 Begitu juga Yahoo, portal web paling popular yang merupakan lebih daripada enjin pencarian. Yahoo memiliki laman berita paling popular, Yahoo News.

 Laman jaringankerja social seperti facebook, myspace dan twitter [a service for friends, family and co-workers to communicate and stay connected through the exchange quick, frequent answers to one simple question: What are you doing.] bukan sahaja memberi kesan dari segi cara berita dilaporkan tetapi juga dari segi pengedaran maklumat.

 Online classified seperti Craiglist telah berjaya mengalih berjuta-juta perolehan iklan dari suratkhabar yang selama beberapa dekad merupakan periok nasi syarikat akhbar.

 Begitu juga portal berita atau berita atas talian dan blog yang telah berjaya menarik ramai orang untuk menggunakannya sebagai sumber utama berita dan maklumat menyebabkan pembaca mengalihminat kepada internet.

 Kajian keatas perangkaan edaran dan pembaca suratkhabar di A.S. dan Eropah Barat menunjukkan kedua petunjuk utama tersebut mengalami trend menurun.

 Ancaman kepada Perolehan Iklan Syarikat Akhbar. 

 Kemunculan internet juga mengancam “ survival “ syarikat suratkhabar kerana salah satu daripada dua sumber kewangan utama syarikat akhbar iaitu pengiklanan [satu lagi perolehan ialah dari edaran atau jualan suratkhabar] juga sedang berhijrah ke online.

 Para pengiklan telah mula sedar mengenai faedah memindahkan lebih banyak daripada jumlah baget pengiklanan mereka kepada online.

 Online classified seperti Craiglist telah berjaya mengalih perolehan iklan dari suratkhabar yang selama beberapa dekad merupakan periuk nasi syarikat akhbar.

 Rupert Murdoch raja media dalam ucapan beliau kepada The American Society for Newspaper Editors pada April 2005 berkata: “  The threat of losing print advertising dollars to online media is very real. In fact its already happening, particularly in classifieds. …. In the same way we need to be relevant to our readers, the internet allows us to be more granular in advertising, targeting potential consumers based on where they have surfed and what products they have bought. The ability to be more precisely target customers using technology-powered forms of advertising represents a great opportunity for us to maintain and even grow market share and is clearly the future of advertising. ”

Oleh kerana jumlah edaran dan pembaca turut mempengaruhi keputusan pengiklan untuk sama ada mengiklankan product atau perhidmatan mereka, kejatuhan edaran dan pembaca kesan daripada internet juga telah memberi tekanan kepada perolehan banyak suratkhabar.

 Inilah yang telah berlaku terutama di A.S. dan Eropah barat dimana akibat kejatuhan pendapatan dari iklan ada penerbit akhbar yang terpaksa menutup suratkhabar mereka atau hanya menawarkan berita secara online sahaja.

 Ramai pengurus industri media cetak berpendapat bahawa untuk mengatasi kehilangan pendapatan dari iklan dan jualan harian suratkhabar, syarikat suratkhabar tidak ada lain pilihan selain merebut peluang yang ditawarkan oleh online.

Dengan itu banyak suratkhabar telah melancarkan laman web berita mereka sendiri dan ada antaranya telah berjaya menarik pembaca.

Mungkin perolehan dari internet atau online tidak berapa besar, tetapi perolehan dari internet akan mengalami pertumbuhan besar dimasa depan.

 Dalam jangka pendek pertambahan pendapatan iklan internet atau online tidak akan dapat menampung sepenuhnya kejatuhan pendapatan iklan suratkhabar kerana kadar pertumbuhannya yang kecil.

 Umpamanya, pendapatan online keseluruhan suratkhabar A.S. pada tahun 2007 dianggarkan hanya kira-kira 8% hingga 9% sahaja daripada jumlah pendapatan iklan suratkhabar.

 Di Malaysia sher pasaran AdEx internet masih kecil. Sebagai contoh bagi setengah tahun pertama tahun 2009 sher pasaran AdEx internet hanya berjumlah 0.6 % atau RM16.7 juta daripada keseluruhan AdEx media sebanyak RM2.89 bilion berbanding 0.5 % atau RM15 juta daripada RM2.91 bilion dalam tempuh yang sama tahun 2008.

 Nielsen Media Research melaporkan pengiklanan online di Malaysia pada tahun 2008 hanya berjumlah RM33 juta sahaja, tetapi angka ini akan meningkat di masa depan.

 Namun oleh kerana pendapatan dari internet dijangka akan mengalami pertumbuhan yang besar di masa depan, syarikat suratkhabar mahu tidak mahu mesti memberi perhatian kepada media digital.

 Populariti internet di Malaysia telah menyaksikan kemunculan beberapa portal berita dalam bahasa Inggeris, Melayu dan Cina.

 Portal-portal berita seperti Malaysiakini, Malaysian Insider, Agenda Daily dan Malaysian Mirror juga memberi kesan kepada suratkhabar sebagai sumber utama berita.

 Selaras dengan trend di merata dunia jumlah pembaca media online kian meningkat di Malaysia. [Malaysiakini menduduki tempat pertama dalam ranking laman web media tempatan dilaporkan berjaya menarik dua juta pelawat setiap bulan. Malaysian In sider kira-kira 800,000 pelawat setiap bulan.]

 Kemunculan internet yang menawarkan saluran alternative mendapatkan berita dan maklumat kepada orangramai terutama golongan muda telah menyebabkan penerbit suratkhabar menyaksikan edaran dan jualan suratkhabar mereka merosot.

 Trend menurun ini juga dialami oleh beberapa suratkhabar tempatan. Contoh Utusan Malaysia/Mingguan Malaysia dan Berita Harian dan Berita Minggu. [ UM in 2004 : purata 247,000 copies / day and in 2008 declined to purata 198,000 copies while MM declined from 520,000 copies in the years 2001 to 2005 to 458,000 copies last year. BH declined from purata 231,000 copies / day in 2004 to 193,000 copies in 2008 while BM declined from a high of 369,000 copies in 2004 to 297,000 copies last year. ]

 Kenapa Internet atau media Digital begitu popular?

 

Faktor mudah atau convenient.

 Berita hari ini boleh diperolehi hari ini juga, tak perlu tunggu esok hari.

 Interaktif.

 Menawarkan audio dan video.

 Boleh akses secara global.

 Percuma.

 Media tradisional seperti suratkhabar telah hilang kredibiliti dan keyakinan. Justeru orangramai beralih kepada internet.

 Di Malaysia ada anggapan kebanyakan suratkhabar arus perdana punyai talian rapat dengan Kerajaan dan parti dan oleh itu dipandang dengan syak wasangka.

 Pilihanraya Umum 2008 yang menyaksikan pihak pembangkang perolehi kemenangan mengejutkan di beberapa negeri turut menyumbang kepada peningkaan populariti dan kejayaan beberapa website berita dan blog.

Jelas internet telah bertapak established itself dan akan kekal sebagai satu sumber penting bagi orangramai mendapatkan berita dan maklumat.

 Model Perniagaan Media Online Masih Samar

 Pada hari ini perniagaan media online termasuk di Malaysia masih mencari-cari model perniagaan yang boleh menghasilkan keuntungan dan menentukan ia terus berkekalan.

 Sumber pendapatan media online adalah semata-mata dari pengiklanan.  Kecuali beberapa suratkhabar terkemuka seperti Financial Times Online London dan WallStreet Journal Online New York (specialized financial and economic news) kebanyakan berita online adalah percuma.

 Begitu juga di Malaysia, kecuali Malaysiakini yang mengenakan bayaran, yang lainnya percuma. Kebanyakan bergantung kepada pendapatan iklan yang tidak mencukupi untuk menampung kos operasi.Ada juga menerima tajaan dan sumbangan (donation) dari ahli-ahli atau orangramai.

 Sebagai contoh, Portal berita online The Nut Graph setelah beroperasi selama hampir setahun mengumumkan pada 5 Ogos 2009 kemungkinan operasinya ditutup berikutan penarikan para pelaburnya yang tidak akan meneruskan bantuan kewangannya menjelang Mac 2010.

 Pengasas bersama dan Editornya, Jacqueline Ann Surin dipetik berkata bahawa Portal berita online itu sedang meneliti kemungkinan mendapatkan sumbangan awam dan mengkaji model pendapatan yang lain dalam usaha untuk terus beroperasi.

 Bolehkah Strategi Bayaran Berjaya?

 Memandangkan media online tak boleh bergantung kepada hanya perolehan iklan, apakah kemungkinan besar di masa depan media online mengenakan bayaran bagi mengakses beritanya? Apakah strategi bayaran ini melalui skim langganan atau bayaran bagi setiap artikel boleh berjaya?

 Persoalan besar ialah apakah akan ada jumlah orang yang mencukupi yang bersedia membayar bagi mendapatkan konten online?

 Jawapannya berbeza.

 Ada yang merasakan bahawa bukan mudah untuk memujuk dan meyakinkan orang ramai untuk membayar sesuatu yang mereka telah memperolehinya percuma sejak beberapa tahun lama.

 Ada pandangan bahawa orangramai sanggup membayar bagi konten yang berkualiti. The New York Times, The News Corp dan MediaNews Group sedang mengkaji untuk mengenakan konten online mereka.

 Ketua Pegawai Digital News Corp Jonathan Miller dalam satu persidangan Fortune Brainstorm July 2009 berpendapat bahawa “ journalism will increasingly become a paid model online.”   

 “ We have ample evidence both in traditional and new media that people are willing to pay for quality,. to pay for choice and to pay for convenience, ” kata CEO Disney Robert Iger.

 Barry Diller, Pengerusi dan CEO IAC/Interactive Corp juga menyuarakan pandangan bahawa konten dalam internet “ tidak percuma dan tidak akan menjadi percuma.”

 Walaupun kemungkinan konten berita online akan dikenakan bayaran di masa depan adalah dirasakan perolehan daripada bayaran ini mungkin tidak mencukupi untuk ianya viable dan sustainable.

 Kenapa Suratkhabar mesti memajukan Penerbitan Online?

 Atas dua sebab utama iaitu perubahan tabiat (habits) penggunaan berita dan pendapatan iklan online.

 Pembaca terutama golongan muda kini ramai yang beralih kepada online untuk mendapatkan berita dan maklumat.

Murdoch begitu optimistik mengenai online kerana perubahan tabiat golongan muda menggunakan berita. Dengan perkembangan broadband (jalurlebar) beliau meramalkan peralihan kepada internet akan berlaku dengan lebih pesat (proliferate)

Menurut beliau “ The youth have a different set of expectations about the kind of news they will get, including when and how they will get it, where they will get from, and who will they get it from.”

 Pemilik Microsof Bill Gates dalam satu temuramah dengan Le Figaro (25 Okt. 2005) bila ditanya samada beliau masih membaca suratkhabar menjawab: “ More than half of what I consume, I read on the internet: The wall Street Journal, The New York Times and the Economist. I read all their newspapers online: articles are up-date, there are demonstrations, videos, links etc. When I have a very long article to read I download it on my tablet PC.”

 Ancaman kehilangan perolehan iklan kepada media online adalah satu hakikat jika suratkhabar tidak memajukan penerbitan online mereka.

 Menurut Trend in Newsroom 2006 terbitan The World Editors Forum, peratusan pengiklanan online masih kecil (4-5%) daripada keseluruhan pendapatan suratkhabar, tetapi ia merupakan pasaran pengiklanan yang paling pantas berkembang di dunia dan menjanjikan peningkatan yang berterusan apabila para pengiklan menjadi biasa dengannya. “ Jika suratkhabar melabur dalam trend ini, memikirkan cara paling baik memberikan hasil kepada para pengiklan online, suratkhabar akhirnya akan dapat meningkatkan pendapatan mereka.”

 Penganalis David Silverman dari Pricewaterhouse Coopers berpendapat: “ Jelas para pengiklan sedar akan faedah mengalihkan lebih banyak daripada perbelanjaan baget iklan mereka kepada online.”

 Menurut E-Commerce: The next wave of internet advertising will be even bigger with the inclusion of  multimedia ads bringing targeted video messages to the internet in droves.”

 Kesimpulan  

Persaingan hebat daripada internet atau media online merupakan antara factor yang menyebabkan banyak akhbar di dunia mengalami penurunan jualan akhbar atau edaran dan pembaca.

 Sudah ada tanda-tanda bahawa para pengiklan kini mula mengalih perbelanjaan iklan mereka kepada internet atau online. Walaupun sher perbelanjaan iklan dalam online masih kecil, namun pasaran iklan internet atau online dijangka mengalami perkembangan pesat di masa depan dan oleh itu suratkhabar tidak boleh mengenepikan penerbitan online.

 Bagaimana dengan Malaysia? Menurut bulletin berita agensi perkhidmatan media Omnicom Media Group “ PDH Pioneering : keluaran Ogos 2009, tidak ada tanda bahawa rakyat Malaysia sedang beralih (shifting) daripada suratkhabar kepada internet. Bertentangan dengan trend global, rakyat Malaysia tidak meninggalkan (giving up) suratkhabar untuk internet. Kadar penggunaan suratkhabar sepanjang tahun 2008 tidak berubah walaupun penggunaan internet meningkat. Ini berdasarkan data dari Nielsen Media Index dari 2006 hingga 2008 yang menunjukkan sementara purata masa yang dihabiskan oleh rakyat Malaysia keatas online telah meningkat 24 % dari tiga jam sehari pada 2006 kepada tiga jam 46 minit pada 2008, purata masa yang diluangkan membaca suratkhabar masih kekal 49 minit dalam tempoh yang sama.

 Oleh itu gembar-gembur bahawa peningkatan populariti media digital telah menjejaskan media tradisional dikalangan muda-mudi Malaysia tidaklah tepat.

*****

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: