Teka dan Menang 2

1. Kera

Gambar ini diambil di laluan FSSK berhadapan dengan Studio Penyiaran PPMK pada 23 Okt. 2009. Mungkin kerana dunianya (hutan) sudah dibangunkan, kera ini terpaksa keluar dari hutan.

Sila teka dalam bentuk ayat menggunakan tidak lebih  empat perkataan saja. Jika tiada jawapan betul diterima saya akan beri clue… buat masa ini cuba dulu. Pelajar pertama menjawab dengan betul akan menerima hadiah buku bertajuk:

Komunikasi di Malaysia: Suatu Penelitian Awal Pendekatan Islam Hadhari

Penyunting: Mohd Safar Hasim dan Zulkiple Abdul Ghani

 

 

Teka dan Menang

Teka dan Menang

29 Responses to “Teka dan Menang 2”

  1. roslan Says:

    Salam…DR.

    Saya rasa jawapan saya

    ADUH

    harap2 btoi la…

  2. Mohd Safar Hasim Says:

    bukan emapt abjad… empat perkataan (satu ayat yang lengkap)

  3. Farizah Says:

    soalannye ape..tak berapa paham…ayat tu..Seperti Kera Mendapat Bunga ke

  4. Shah Says:

    Salam Prof…
    Jawapannya: Perpustakaan Tun Seri Lanang

  5. Mohd Safar Hasim Says:

    Seperti Kera Mendapat Bunga…tak betul. Tak boleh bantu lagi setakat ini. Kena fikir dulu.
    Perpustakaan Tun Seri Lanang… tak betul. Lagipun saya dah sebut di FSSK.

  6. Roslan Says:

    Saya rasa kera nih bosan atau pening…
    Maybe jawapannya mcm ni..

    “Bosannya Manela Kelas Aku”

  7. roslan Says:

    jawapannya…

    “Lambatnya Studio Nak Buka”

  8. Roslan Says:

    jawapannya

    “Apalah nasib aku sekarang”

  9. farizah Says:

    org dah tauuuuuuuuuuuuuuuuuu..tapi tak leh cakapppppppppp…klu die macam monyet pun berhati mulia kan? ,…heheheh

  10. mohamad din Says:

    Jawapanya Prof.(anak kera sedang menyusu)

  11. Mohd Safar Hasim Says:

    Jawapan Mohamad Din hampir kena. tapi masih tak tepat. Yang lain boleh cuba lagi.

  12. faiza Says:

    jawapan dia mungkin
    [cepat menyusu orang datang]

  13. mohamad din Says:

    Jawapan lain (kasih ibu dan anak)

  14. Rosniza Says:

    salam Prof…
    jawapannya mungkin: anak kera mencari kutu

  15. Rosniza Says:

    jawapan lain: anak kera mengurut kaki

  16. roslan Says:

    “kera mati tidak makan”

  17. Rosniza Says:

    “kera mencari sesuap nasi”

  18. Rosniza Says:

    si kera menghitung nasib

  19. azura aida Says:

    jawapan saya,

    “anak kera lapar susu”

  20. azura aida Says:

    jawapan lain,

    “hutan tiada kera lapar”

  21. Shah Says:

    Kasih sayang seorang ibu.

  22. mohamad din Says:

    Jawapanya Prof.(Anak kucing menyusu kera)

  23. fieza Says:

    salam…emmm try jer yek…mintak2 betul la gamaknyer…
    jawapanyer:

    seperti kera menyusukan anak.

    wassalam….

  24. fieza @ eka Says:

    hehe…i am again….

    jwpn lain seperti:

    jauh perjalanan, luas pemandangan.

    tq.

  25. Mohammad Adnan Iqbal @ Ananthan Says:

    hehehe….”Kera menyusu anak kucing”…betoi kew..ahaha

  26. Mohd Safar Hasim Says:

    Terima kasih kepada semua. Pertandingan ini sudahpun ditutup dua hari lalu. Jika ada ilham saya akan adakan satu lagi pertandingan.

    Bagi yan tidak menang, buku Komunikasi di Malaysia boleh diperolehi di Pejabat Unit Penyelidikan, Tingkat 4, Blok C, Pusat Pengajian Media dan komunikasi.

  27. Mohammad Adnan Iqbal @ Ananthan Says:

    huhhuhuh….prof jawapannyer?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: